ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Добивът на криптовалута може да увеличи средната температура на Земята с 2 °C

02.11.2018

Изследователите оцениха въглеродните емисии в атмосферата, дължащи се на производството на електроенергия, необходима за «копането» на криптовалута.

Те успяха да изградят скала, която прогнозира размера на потреблението до 2033 г. – то може да повиши средната температура на планетата с 2 °C.
В същото време, според техните оценки, повишаването на температурата с повече от 1,5 ° C ще доведе до „необратими последици за климата“.

Екологичните щети от производството на Bitcoin са били тема на критика на технологията в продължение на няколко години – главно поради работата на холандския икономист Алекс де Врийс.
Неговите текстове са публикувани дълго време в блога Digiconomist, а напоследък и в Joule, рецензирано академично списание.
Преди това проучването на de Vries показа, че потреблението на енергия, необходимо за производството и, е приблизително еквивалентно на енергийните нужди на Австрия и може да изразходва повече ресурси от добива на злато.

„Това е доста шокиращо заключение“, казва Алекс де Врис. „Вече знаем, че търсенето на електроенергия е екстремално, но все още нямахме ясна представа за въздействието на това върху околната среда“.

Въз основа на този анализ учените установиха, че миналата година производството на Bitcoin е причинило изхвърлянето на повече от 69 милиона тона въглерод, под формата на въглероден диоксид – малко над 1% от всички емисии от производството на енергия по света.

„Това е огромна цифр, като се има предвид, че добивът на криптовалути представлява само 0,03% от всички непарични транзакции в света за същия период“, отбелязват учените.

Източник: http://www.nanonewsnet.ru/news/2018/maining-bitkoina-mozhet-uvelichit-srednyuyu-temperaturu-zemli-na-2-c

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари