ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ продължават да търсят решение на проблема с отработилото ядрено гориво и ядрените отпадъци

31.10.2018

Тръмп се съмнява в перспективността на проекта за геологично хранилище за ОЯГ «Yucca Mauntain».

 

 

През последното столетие в САЩ беше приет закон за обявяване на отработеното ядрено гориво (ОЯГ) за „радиоактивни отпадъци, които не могат да бъдат рециклирани“.
Това означава, че единствената възможна възможност за обработка на отработено ядрено гориво е да се постави в геоложко съоръжение за обезвреждане с цел пълна изолация от външната среда за максимално възможно време.

Според плана на американското правителство мястото на такова погребване е трябвало да бъде геологичното хранилище „Юка планина“, подготовката на което е продължила от повече от 30 години.
Милиарди долари бяха похарчени, но желаният резултат не бе постигнат – учените не могат да гарантират, че касетите с ОЯГ няма да бъдат повредени в резултат на природни явления.

През 2009 г. правителството на Барак Обама закри проекта за създаване на геологично хранилище „Mountain Yucca“. След като дойде на власт Доналд Тръмп, работата бе възобновена.

На 24 октомври Доналд Тръмп разясни, че има съмнения относно проекта за изграждане на геологично хранилище за ОЯГ „Юка планина“, въпреки че администрацията му е разпределяла средства за продължаване на този проект. Според него той ще се върне към въпроса за „планината Юка“ „през следващите няколко седмици“. Тръмп допълни, че „се съгласява с хората от Невада“.
Щатът Невада, на чиято територия се планира изграждане на хранилището, последователно се противопоставя на тези планове.

В същото време площадките за сухо съхранение на територията на американските АЕЦ са препълнени с контейнери с отработено ядрено гориво.
Всички наредби за условията на съхранение са нарушени, като всяка година количеството отработено ядрено гориво става все по-голямо. Дългогодишните опити на САЩ да намерят изход от радиоактивната безизходица все още не са довели до положителни резултати.

Подробности на: https://regnum.ru/news/polit/2507921.html

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари