ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония – Tohoku реши да извади от експлоатация най-стария блок на АЕЦ Onagawa

29.10.2018

Компанията “ Tohoku Electric Power Company “ реши да не възобнови работата на блок 1 на АЕЦ “ Onagawa “ (Япония), съобщава “ World Nuclear News „.

 

 

 

Собствениците стигнаха до това заключение, след като анализираха мерките, които би трябвало да бъдат предприети на блока, за да се повиши безопасността му до стандартите след Фукушима. Заключението им беше, че това ще отнеме твърде много време и пари.

Една от трудностите, които пречат на прилагането на мерки за подобряване на сигурността на блока, е свързана с ограничения свободен обем в контейнмънта.
В него трябва да се поставят допълнително оборудване и системи за безопасност – като допълнително оборудване за пожарогасене, помпи и генератори.

В блокът Onagawa-1 е инсталиран реактор с кипяща вода BWR (проект BWR-4). Електрическата му мощност е 498 MW. Пуснат е в експлоатация през юни 1984 година.

Решението на собствениците за окончателното спиране на блока трябва да бъде одобрено от съответното министерство – на икономиката, търговията и промишлеността.
Те също така трябва да представят на регулаторния орган за одобрение програма за извеждане от експлоатация.

Преди аварията във Фукушима в Япония, статут на действащи имаха 54 енергоблока.
Понастоящем, според PRIS, само 42 блока са запазили този статус и повечето от тях престояват.

Подробности на: http://www.world-nuclear-news.org/Articles/Tokohu-decides-to-decommission-oldest-Onagawa-unit

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари