ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ядрената енергетика се стреми към «Хармония» – Ехо от Руската енергийна седмица-2018 (РЭН-2018)

27.10.2018

Професионалистите от отрасъла се срещнаха на РЭН-2018.

 

Изненадващо, с най-сложния отрасъл на енергийната индустрия – ядрената – всичко беше ясно, достатъчно е да разгледаме списъка с участниците в сесията.

Алексей Лихачов, ръководител на „Росатом“ – компанията с най-голямото портфолио от поръчки за изграждане на атомни електроцентрали в света.
Яфаш Осман – министър на науката и технологиите на Народна република Бангладеш, в която „Росатом“ стартира изграждането на първата атомна електроцентрала „Руппур“ в историята на страната, базирана на реактори VVER-1200 от III+ поколение.
Питър Сиарто – министър на външните икономичски връзки и външните работи на Унгария, в която Росатом възнамерява да започне изграждането на АЕЦ „Пакш-2″ на базата на реактори VVER-1200 след получаване на съответните лицензи.
Пек Лундмарк – президент и главен изпълнителен директор на Fortum, държавната компания във Финландия, където Росатом изгражда атомната електроцентрала Hanhikivi-1 на базата на реактора ВВЕР-1200.
Михаил Чудоков – заместник-генерален директор, ръководител на Отдела за ядрена енергия на МААЕ. Парадигмата за безопасност за разработването на всеки проект за атомна енергия е в зоната на най-голямо внимание на Международната агенция за атомна енергия.
Ненад Попович – министър без портфейл, отговарящ за иновациите и технологичното развитие на Република Сърбия. През май, по време на Atomexpo, Ненад Попович подписа с Росатом документ за принципите на сътрудничество в областта на иновациите и технологичното развитие с използването на ядрената енергия.

Сесията беше модерирана от Агнета Ризинг, изпълнителен директор на Световната ядрена асоциация (WNA) – един от инициаторите на създаването на WNA, този „световен синдикат“, разработчик и основен активист на програмата Harmony.
Очевидно бе, че тази програма трябва да се превърне в основна тема на пленарната сесия „Ядрената енергия – в основата на глобалното партньорство и модерното развитие“.

Агнета Ризинг започна сесията много динамично, само минута след началото на срещата, известният график за програмата Harmony беше предложен като основна тема на дискусията.

 

 

Накратко припомняйки задачите, които трябва да бъдат решени при прилагането на програмата „Хармония“, г-жа Ризинг подчерта, че лявата колона на диаграмата не е случайно поставена.
Ако световната ядрена индустрия преди повече от 30 години успя да достигне такова темпо на изграждане на енергоблокове в АЕЦ, това е съвсем възможно и сега.
Основното условие за изпълнението на програмата, според Анета Ризинг е парадигмата на безопасността, отклонение от която е недопустимо при никакви обстоятелства.

Б.Р – Пълно резюме за работата на РЭН-2018 можете да прочетете на: https://regnum.ru/news/economy/2507931.html.
Няма да съжалявате за отделеното време. Споделената информация е много интересна и актуална.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари