ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Учените са представили проект на незапалима батерия

25.10.2018

Изобретателите са близо до решаването  на проблем, който нарушава спокойствието на собствениците на смартфони, таблети и лаптопи. Въпросът е, че електронно устройство може внезапно да се запали.
Например, през 2016 година Samsung беше принуден да спре продажбата на някои от своите смартфони заради склонноста им към самозапалване.

Експлозията на литиево-йонни батерии може да причини повреда по време на въздушни полети (през 2017 г. в Америка са регистрирани 47 такива случая) или в инсталации за рециклиране на отпадъци, след като батериите се окажат в общия поток от суровини.
Учените от Националната лаборатория в Oak Ridge в САЩ излязоха с нова химическа рецепта, която би помогнала да се отървем от този проблем.

Литиевата батерия има два електрода, разделени от тънък пластмасов лист и потопени в течен електролит. Това е химическа среда (обикновено запалима литиево-йонна течност), която позволява зареждането да протича между литиево-йонния катод и въглеродния анод. Когато тънкият пластмасов лист се счупи (например поради прекалено голям удар в товарното отделение на самолета), електродите могат да докоснат и да направят късо съединение в батерията. Произвежда се топлина, която запалва течния електролит, след което може да възникне пожар.

Учените също предлагат в батериите да се използва друга течност, която обикновено е предназначена за „уплътнване“ при удар – например в бронежилетките или в „интелигентните брони“. Използвана е от атлетите още по време на Олимпиадата през 2006 година.
Изследователите осъзнават, че това свойство може да бъде безценно за електролитния разтвор, който ще се втвърди в отговор на удар и ще предотврати докосването на двата електрода, което изключва опасността от взривяване на батерията.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари