ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Президентите на Узбекистан и Русия дадоха старт на проекта за строителството на първата АЕЦ в Узбекистан

23.10.2018

На тържествена церемония в Узбекистан бе даден старт на проекта за строителството на първата АЕЦ в страната. Събитието ознаменува началото на инженерните проучвания за избор на площадка за строителството на бъдещата атомна електроцентрала. Проектът за строителството на АЕЦ предвижда два енергоблока с реактори ВВЕР-1200. Енергоблоковете ще бъдат от поколение „3 плюс” и изцяло съответстват на съвременните изисквания на МААЕ за безопасност, отразявайки последните изисквания за безопасност.

Церемонията се проведе като телемост между Ташкент и една от площадките, където се провеждат проучвателните дейности.
Старт на проекта дадоха президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев и руският му колега Владимир Путин, който бе на държавно посещение в Узбекистан (http://atominfo.bg/?p=67893 ).

 

За готовността на началото на дейностите докладваха вицепремиерът на Узбекистан Алишер Султанов и генералният директор на руската корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов.

След приветствените си слова, лидерите на двете страни натиснаха символично копче и положиха началото на изкопните дейности за вземането на образци от почвата от една от приоритетните площадки, които бяха избрани след проучвания от гледна точка на сеизмологията, геологията, екологията и икономическата целесъобразност.

На площадката присъстваха официални лица, ръководители и специалисти от Агенцията за развитие на атомната енергетика на Узбекистан – „Узатом“, и руската корпорация „Росатом”, инженери и проектанти, представители на регионалната администрация, обществени организации, местни жители и журналисти.
„Създаването и развитието на атомна енергетика в Узбекистан по инициатива на президента Шавкат Мирзийоев дефинира новата история на енергийната индустрия на страната и дава импулс за стабилното развитие на икономиката и увеличаването на благосъстоянието на населението“, отбеляза в изказването си Алишер Султанов.

„Сътрудничеството между Узбекистан и Русия в ядрената сфера е на повече от половин век и ние се гордеем с това, че Узбекистан избра именно руските технологии за изграждането на първата АЕЦ в страната. „Росатом“ ще построи в Узбекистан най-съвременната атомна електроцентрала в света от поколение „3 плюс“ с два енергоблока ВВЕР-1200, които отговарят на всички международни изисквания за безопасност“, коментира Алексей Лихачов.

В рамките на събитието между „Росатом“, Академията на науките на Узбекистан и агенция „Узатом“ бе подписан Меморандум за сътрудничество за обучение и подготовка на кадри в областта на атомната енергетика на Узбекистан. Меморандумът предвижда сътрудничество при организиране на дейността на филиал на Националния изследователски ядрен институт „МИФИ“ в Ташкент.

Освен това ръководителите на „Росатом“ и „Узатом“ Алексей Лихачов и Журабек Мирзамахмудов подписаха Меморандум за разбирателство по въпросите на формиране на позитивно обществено мнение по отношение на атомната енергетика в Узбекистан. В рамките на документа ще бъде популяризирана атомната енергетика в страната, населението ще бъде информирано за съвременните ядрено-енергийни технологии, ще бъдат проведени обучения на представители на медиите. Предвижда се организиране на съвременни тематични конференции, както и осъществяване на социални и образователни проекти на територията на Узбекистан.

Планира се Първи енергоблок да бъде въведен в експлоатация до края на 2028 година.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари