ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Росатом“ планира да извърши уникална операция на реактора на първи блок на Балаковската АЕЦ

13.10.2018

Специалистите от „Росатом“ планират да извършат уникална технологична операция, която ще удължи живота на ядрените реактори, съобщи Владимир Асмолов, съветник на генералния директор на „Росатом“.

 

Става дума за т. нар. технология на „отгряване на корпуса на реактора“ на Първи енергоблок на Балаковската АЕЦ, в който работи реактор ВВЕР-1000. Балаковската АЕЦ е избрана, защото корпусът на реактора ѝ има по-високо съдържание на никел.

„За разлика от реакторите ВВЕР-440, хилядниците никога не се отгряват. Тъй като стената на корпуса е по-дебела е необходима температура с около 150 градуса по-висока“, обясни Асмолов.

„Освен изключителен научен резултат, това е и поредният бизнес продукт на „Росатом“. Можем по-нататък да започнем отгряване на корпусите на реакторите – нашите, българските, чешките. Можем да предложим тази технология и на нашите колеги за реакторите PWR“, допълни ученият.

Корпусът е незаменяема част от реактора. Използването на технологията за отгряване позволява да се възстановят първоначалните механични свойства на метала на корпуса. Ефектът от това „подмладяване“ ще помогне на корпуса да работи допълнително минимум 30 години.

В бъдеще процедурата по отгряване на ядрените реактори няма да е необходима, тъй като металите от предишното поколение ще бъдат заменени с нови стомани с ниско съдържание на никел, смята Асмолов.

Източник: http://www.atomic-energy.ru/news/2018/10/10/89497

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари