ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Швейцария може да се нуждае от изкопаеми горива, за да замени ядрените генерации, се казва в доклад на МАЕ

11.10.2018

Извеждането от експлоатация на ядрените мощности в Швейцария ще доведе до намаляване производството на електроенергия с най-малко 20 TWh годишно, които ще трябва да бъдат заместени с други генерации.
Това вероятно ще наложи включването на нови мощности, основани на изкопаеми горива, се казва в доклад на Международната агенция по енергетика (
IEA).

 

А това означава, че Швейцария трябва допълнително да ограничава вредните емисиите в други сектори, за да компенсира възможния им ръст при енергопроизводството от изкопаеми горива, ако иска да постигне климатичните си цели.

В доклада „Енергийни политики на страните от IEA: Обзор на Швейцария 2018“ пише, че излизането от ядрената енергетика, което ще започне през 2019 г. с извеждането от експлоатация на АЕЦ „Мюлеберг“, повдига въпроси за гарантиране на сигурността на доставките.
А през зимните месеци и сега търсенето на електроенергия в Швейцария е по-високо от произвежданата в страната. Спирането на ядрените мощности ще доведе до увеличаване вноса на електроенергия.

Ядрената енергия осигурява 45% от енергийното производство на Швейцария през зимата, когато хидроенергийните мощности произвеждат по-малко.
Според доклада, петте енергоблока на АЕЦ в страната са ценна част от нейния „изключително нисковъглероден електроенергиен микс“ и могат да останат в експлоатация, ако операторите на централите продължат да демонстрират тяхната безопасна експлоатация.

Докладът призовава швейцарското правителство да даде ясни политически сигнали дали ядрените оператори да планират да продължат да експлоатират мощностите след достигане на 50 години в експлоатация.
Ясната политика е необходима заради нужните инвестиции и време за модернизиране на АЕЦ и получаване на одобрение за експлоатацията им за още 10 години.

Подробности на: https://www.nucnet.org/all-the-news/2018/10/09/switzerland-may-need-fossil-fuels-to-replace-nuclear-energy-gap-says-iea-report

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19