ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


CEZ има интерес към малките модулни реактори, но няма намерение да купува „котка в чувал”

11.10.2018

Чешката компания CEZ за пръв път призна, че се интересува от развитието на технологията за малките модулни реактори, които е възможно да бъдат транспортирани в готов вид. По думите на директора на подразделението за строителство на АЕЦ Петер Заводски, CEZ е в контакт с представители на американската NuScale и британския концерн Rolls-Royce.

Той допълни, че NuScale проявява голям интерес за сътрудничество. Това е новост за Чехия, тъй като досега се предполагаше, че страната ще строи предимно големи енергоблокове с мощност не по-малка от 1000 MW.

Проблемът е, че никой не иска да купи „котка в чувал“. Реакторите на NuScale преминават през процес на лицензиране в САЩ, конкурентните модулни реактори съществуват само на хартия. NuScale Power иска да изпробва реакторите си в АЕЦ, която трябва да бъде построена в рамките на 8 години.

Проектът на британския концерн Rolls-Royce, който смята да предложи реактори със средна мощност, се намира на още по-заден етап. Мощността им ще бъде 440 мегавата и е аналогична на руските реактори ВВЕР в АЕЦ „Дуковани“ още преди модернизирането им.

Факторът време обаче не играе в полза на модулните реактори. Старите енергоблокове на АЕЦ „Дуковани“ трябва да бъдат заменени около 2035 г. Това означава, че подготовката за строителството им трябва да започне колкото е възможно по-рано. Според Петер Заводски, те могат да бъдат използвани на по-късен етап за замяна на извежданите от експлоатация въглищни ТЕЦ.

Източник: https://www.euro.cz/

 

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари