ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Конференцията ТЖМТ-2018 продължава в Обнинск

10.10.2018

Както съобщиха за AtomInfo.Bg от организационния комитет -
Петата международна конференция ТЖМТ-2018 «Тежките течно-метални топлоносители в ядрените технологии» се провежда в базата на ГНЦ РФ – ФЭИ от 8-ми до 10-ти октомври.

 фотография Сергей Стожилов

Конференцията включва 27 чуждестранни участници, представляващи Полша, Китай, Швейцария, Холандия, Италия, Република Корея, Австрия, Белгия, както и повече от 150 специалисти от руски организации.

Основната група участници в конференцията са специалисти и разработчици на съвременни проекти с тежки топлоносители.

Заедно с тях в събитието участват и от млади професионалисти, които наскоро се включиха в темата за ТЖМТ. Съвместното им участие в конференцията не е просто обмен на информация, а трансфер на знания от поколение на поколение.

Приветствайки участниците, генералният директор на Държавния научен център на Руската федерация – Физико енергийния институт (ГНЦ РФ – ФЭИ), отбеляза: „Темата за ТЖМТ е изключително интересна от различни гледни точки: първо, това е прекрасна физика, второ, това е цял пласт математика, трето физикохимия, това е моделиране и конструиране“.
„Тази област има най-дълбока история на развитие и това прославя не само ФЭИ, но и военноморските сили на Русия и цялата ни страна като цяло“.
„Днес, когато създателите на инсталацията с течно метален топлоносител отиват на заслужена почивка, на младите учени, каквито са много от участниците в тази конференция, предстои не само да изучат техния опит, но и да внесат нови неща във всичко, което движи тази твърде интересна технология“.

Конференцията ТЖМТ се провежда за пети път. Периодичността е около веднъж на всеки пет години. Този път конференцията е свързана със забележителна дата: през 2018 година се навършват 60 години от пускането на първия в света реактор с топлоносител олово-бисмут – стенда 27/ВТ.
Тематиката за тежко-металните топлоносители в света се развива активно. Макар и не толкова отдавна, според съвременните стандарти, интересът към ТЖМТ съществуваше само в СССР и Русия.
Много от заявените доклади са насочени към бъдещето: възможностите за използване на тежко-металните технологии се разглеждат не само за ядрената енергетика, но и за други приложения. Например, за обезсоляване на вода, за производство на водород, за преработка на отпадъците и т.н.

От името на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Владимир Кривенцев, ръководител на технологичната група за бързи реактори в департамента за атомна енергия на МААЕ, приветства участниците в конференцията: „Конференцията според състава на участниците и заявените доклади ще бъде много важен етап за разработването на бързи реактори с течно-метален топлоносител и тази технология ще намери своето място в ядрената енергетика на бъдещето.

В рамките на тематичните сесии участниците в конференцията обменят научна и техническа информация и обсъждат употребата на течно-метални топлоносители в ядрените технологии.
Теми на дискусиите са състоянието и перспективите за развитие на реактори с топлоносители олово-бисмут или олово, концепциите за иновативни бързи реактори с ТЖМТ, резултатите от научно-изследователските и опитно-конструкторските работи (НИОКР) за да обоснове използването ТЖМТ в ядрените технологии, както и използването на ТЖМТ в нетрадиционните и не-ядрени технологии.
Отделни тематични сесии на конференцията включват паметна сесия, посветена на историята на развитието на ядрената технология ТЖМТ и нейните перспективи, както и научни сесии, които засягат целия аспект от тематичните области на конференцията.

По време на конференцията, участниците ще посетят Отрасловия мемориален комплекс – първата в света АЕЦ, както и първият в света реактор с топлоносител оловно-бисмут.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари