ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Научно техническа конференция „ТЖМТ-2018» започна работа в Обнинск

09.10.2018

Международната научно-техническа конференция „Тежки течно-метални топлоносители в ядрените технологии (ТЖМТ – 2018)“ започна своята работа в Обнинск.

 

Конференцията се провежда на базата на АО „ГНЦ РФ – ФЭИ“ и ще продължи до 10 октомври.

Тази година конференцията ТЖМТ е свързана за 60-тата годишнина от стартирането на първият по рода си в света реактор с топлоносител олово-бисмут във ФЭИ – стенда 27 / ВТ.
Затова конференцията бе открита със сесия за историята на развитието на оловно-бисмутните технологии в СССР / Русия.

Особен интерес представляваше докладът за развитието на стенда 27 / ВТ. Това е първата оловно-бисмутова инсталация света и на нея бяха получени резултатите, които позволиха успешното изпълнение на програмата за създаване на реактори за оловно-бисмутов топлоносител (СВТ) за подводния флот.

После работата на конференцията продължи с пленарна сессия, я във вторник и сряда участниците ще обсъдят различни въпроси по технологията – Тежки течно-метални топлоносители (ТЖМТ).

Широкото представяне на руски и чуждестранни участници на конференцията доказва, че направлението на тежко-металните топлоносители в света преживява днес второ раждане.

Няколко страни едновременно, включително Русия, разработват проекти за ТЖМТ-инсталации и има надежда да видим реактори с тежки метали още през следващото десетилетие.

Източник: http://atominfo.ru/newst/a0355.htm

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари