ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Създаден е материал за синтезиране на водородно гориво чрез изкуствена фотосинтеза

10.10.2018

Учени от Китай и Великобритания успяха да открият материал, чрез който може да се получи водородно гориво чрез процес, който много прилича на фотосинтезата.
Това приближава човечеството с една крачка по-близо към производството на екологично чиста енергия.

 

Изданието China Daily съобщи, че по разработката са работили учени от Университета в Ливърпул, Лондонския университетски колеж и Източнокитайския университет за наука и техника.
Новият материал работи при попадане на слънчева светлина върху него и може да раздели водата на съставните ѝ части – водород и кислород.

Процесът на т. нар. изкуствена фотосинтеза е известен отдавна под името фотокаталитично разделяне.
Проблемът е, че при подобни разработки вторичен продукт е СО2, което прави получената енергия не толкова екологично чиста.

Едната част от екипа е разработил нов вид неорганичен катализатор за осъществяване на реакцията, при която се разделя водата. Другите учени са синтезирали органичен материал на основата на сярата, който може да предизвика процес, сходен на фотосинтезата при наличие на слънчева светлина, при това без да се образува СО2.
Като съвместяват двете разработки, учените са получили катализатор, който може да раздели водата много по-ефективно от известните до този момент аналози.

Сега учените провеждат последните тестове на новата технология и правят изчисления за икономическата и ефективност.
Ако резултатите са положителни – това ще бъде друго потвърждение, че енергия може да се получава без да се вреди на околната среда.

Подробности на: https://hi-news.ru/technology/sozdan-material-proizvodyashhij-vodorodnoe-toplivo-pri-pomoshhi-iskusstvennogo-fotosinteza.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари