ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Намерен е ефективен начин за превръщане на водата в екологично чисто гориво

06.10.2018

Разработките за производство на енергия от водата вървят от дълго време. Всичко звучи лесно: просто трябва да разкъсате връзките между водорода и кислорода във водната молекула и ще получите достъп до почти неизчерпаем източник на екологосъобразно гориво.
Всъщност по-голямата част от тези разработки са изключително скъпи и неизгодни както от икономическа гледна точка, така и от гледна точка на ефективността.

 

Група американски изследователи обаче наскоро представи нов ефективен начин за получаване на гориво от водата.

В основата на описания по-горе механизъм за разделяне на молекулите е процесът, наречен електролиза, и веществата, които се използват за това, съответно – електролизери. Най-ефективните електролизери се създават, като се използват киселини и корозионно устойчиви електроди за започване на реакцията.
Последните се основават на оксидите на иридий или рутений като най-ефективни. Единственият проблем е, че иридият е много стабилен, но в същото време изключително скъп, а рутеният, въпреки че „заема второ място“, далеч не е лидер в ефективността.

Според Phys.org група изследователи от Университета на Илинойс в Урбана-Шампейн открива изход от ситуацията и решава да използва не 1 оксид, а 2 наведнъж, като заменя иридия с итрий.
По време на тестове с различни видове киселини се оказва, че по време на реакцията итрийят и рутениевата сплав стават по-малко порьозни и придобиват нова кристална структура. Това ново свойство дава възможност за разделяне на молекулите на водата при изключително високи скорости. Няколко пъти по-бързо от всички съществуващи аналози днес. Твърди водещият на екипа Хонг Янг.

„Стабилността на електродите в присъствието на киселина е основният проблем на такива реакции. Но ние изглежда сме попаднали на нещо ново. Нашето откритие може да бъде важна стъпка към технологията за производство на екологосъобразно водородно гориво. „

Сега екипът от учени продължава да експериментира и планира да създаде прототип на работна установка за разделяне на водата, за да продължи работата за подобряване стабилността и качеството на електродите.

Подробности на: http://www.nanonewsnet.ru/news/2018/naiden-effektivnyi-sposob-prevrashcheniya-vody-v-ekologicheski-chistoe-toplivo?utm_campaign=subscribe_techno&utm_medium=email&utm_source=subscribe

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари