ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


На плаващия енергоблок Академик Ломоносов беше завършен последният ключов етап от физическия пуск – зареждането на ядрено гориво и в двата реактора

04.10.2018

На 2 октомври 2018 г. на единствения плаващ ядрен енергоблок (ПЕБ) в света Академик Ломоносов, който се намира в площадката на ФГУП „Атомфлот“ (дъщерно дружество на Росатом) в Мурманск, специалистите от Балтийския завод завършиха зареждането на ядреното гориво в втория от двата реактора – на левия борт.

 

По този начин последният ключов етап за текущата година преди физическото пускане бе успешно завършен като част от подготовката на ПЕБ за пускане в експлоатация на основното си място – град Певек (Чукотска AO), където постепенно трябва да се заменят АЕЦ „Билибино“ и Чаунската ТЕЦ, ставатйки основата на енергийна генерация на Чукотската Автономна Област (ЧАО).

„Следващата ключова фаза ще бъде тяхното физическо стартиране през октомври-ноември на текущата година – след получаването на съответното разрешение от Rostechnadzor. След това се появяват сложни проучвания за закотвяне (швартови изпитания), които са необходими, преди извеждане на ПЕБ на проектна мощност.

През следващата 2019 година ПЕБ ще бъде изтеглен в пристанището на град Певек.

В момента се извършват всички необходими строителни работи, за да се създаде инфраструктура на брега, включително комплекс от сгради, хидротехнически съоръжения и крайбрежен обект, предназначени да осигурят безопасно паркиране на енергийния блок и създаване на енергиен мост от него до мястото, където ще се извършва предаването на електрическата и топлинна енергия на брега.

ПЕБ ще се превърне в основната част от най-северната и единствена в света на плаваща атомна топло и електроцентрала (ПАТЕЦ) и ще предостави на Чукотския AO електроенергия, заменяйки остарелите мощности.

Източник: ДЕПАРТАМЕНТ ИНФОРМАЦИИ И ОБЩЕСТВЕННЫХ СВЯЗЕЙ АО КОНЦЕРН РОСЭНЕРГОАТОМ

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари