ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Южна Корея – Промяната политиката на страната води до проблеми за ядрената индустрия

04.10.2018

Стремежът на южнокорейския президент Мун Дже-Ин за поетапен отказ от атомна енергетика предизвика хаос в отрасъла както в страната, така и извън пределите ѝ.
В град Улсан вече повече от година атомният енергоблок чака разрешение от правителството за въвеждане в експлоатация.

 

 

Компанията Korea Hydro & Nuclear Power оценява забавянето на одобрението за пускането на Четвърти енергоблок на АЕЦ „Шин Кори“ на 1,5 милиарда вона. Стойността на строителството на енергоблока е 3,5 трилиона вона (3,1 млрд долара).
Въпреки че страната планира да премине от ядрена енергетика към възобновяеми енергийни източници, KHNP разчита да получи одобрение за пускането на енергоблока си през ноември тази година, след като приключи проверката за сеизмичната устойчивост на Четвърти енергоблок на АЕЦ „Шин Кори“.

Решението на Сеул за поетапен отказ от ядрената енергетика предизвика критики в страната, която има най-високото търсене на електроенергия на човек от населението в Азия и внася голяма част от енергийните си ресурси.

Ядрената индустрия осигурява надеждна и евтина електроенергия на Южна Корея, като местният пазар се оценява на 24 милиарда долара. В страната има 24 действащи атомни енергоблока, които осигуряват една трета от електроенергията в Южна Корея. Страната заема шесто място в света по инсталирани мощности в АЕЦ.

Президентът Мун планира до 2030 година да увеличи дела на ВЕИ до 20%, а до 2060 г. напълно да изключи ядрената енергетика от енергобаланса на страната. Решението му предизвика критики не само защото може да предизвика дефицит на електроенергия, но и да повиши цените за потребителите.

Източник: http://www.ft.com

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари