ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


«ТВЭЛ» представи последните разработки на ядрено гориво за ВВЕР на конференция в Прага

03.10.2018

В Прага се проведе международна конференция на тема: „Експлоатация на руското гориво в реактори ВВЕР – опит, анализ, перспективи“. В събитието участваха близо 60 специалисти от България, Русия, Чехия, Украйна и Финландия.

 

 

Конференцията бе тържествено открита от вицепрезидента по научно-техническата дейност на ТВЕЛ Александър Угрюмов, който изнесе доклад за последните разработки и нови модификации на топлоотделящи сборки за традиционните партньори на ТВЕЛ и за новите перспективни видове ядрено гориво.

Говорейки за горивото за реактори ВВЕР-440, Угрюмов определи две основни насоки за развитие. Първата е внедряването на нова модификация гориво от второ поколение с увеличено съдържание на уран и оптимизирано водно-ураново съотношение.
По този път тръгват АЕЦ „Пакш“ в Унгария и АЕЦ „Ловиса“ във Финландия. Проектът се намира в един от етапите си на реализация, извършват се тестове на макети на топлоотделящи сборки в ОКБ „Гидропрес“. Първото зареждане на новата модификация в един от реакторите може да се очаква до края на 2020 г.
Другото направление е внедряване на ядрено гориво трето поколение РК-3, което е показало положителни резултати при експлоатацията си в Колската АЕЦ в Русия.

Еволюцията на горивото за реактори ВВЕР-1000/1200 доведе до появяването на две основни конструкции – ТВС-2М (с производни – ТВС ВВЭР-1200 и перспективните ТВС-4), както и по-референтното за Централна и Източна Европа гориво ТВСА (с модификации ТВСА-12, ТВСА-Т и др.), отбеляза Угрюмов.

През 2018 г. внедряването на горивото ТВСА-12 в Шести енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“, позволи да се увеличи мощността на реактора до 104% от номиналната. Освен това през август 2018 г. в реактора на Втори енергоблок на чешката АЕЦ „Темелин“ за пръв път бе заредено горивото от нова модификация ТВСА-Т.mod.2, което има редица преимущества в сравнение с предишното гориво ТВСА-Т.

Подробности на: http://www.atomic-energy.ru/news/2018/10/01/89219

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари