ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Учените откриха начин, как да направят слънчевите батерии по-евтини

01.10.2018

Слънчевата енергия се счита за най-устойчивата възможност за заместване на изкопаемите горива, но технологиите за нейното преобразуване в електроенергия трябва да бъдат много ефикасни и евтини.

 

Учените от катедрата за енергийните материали на Института за наука и технологии в Окинава смятат, че са намерили формула за производство на евтини високоефективни слънчеви батерии.

За тази цел професорът Yaobing Qi, ръководител на изследването, посочи три условия, които ще доведат технологията до въвеждането на пазара и успешната комерсиализация. Според него скоростта на преобразуване на слънчевата светлина в електроенергия трябва да бъде висока, евтина и също така дълготрайна.

Сега повечето комерсиални фотоклетки, използвани в батериите, са изработени от кристален силиций. Той има относително ниска ефективност – около 22%. В крайна сметка това води до факта, че продуктът е скъп за потребителя и неговата единствена мотивация за покупка е грижата за природата.

Японски учени предлагат решаването на проблема с перовскит. „Проучванията на перовскитните клетки са много обещаващи. Само за девет години тяхната ефективност се е увеличила от 3,8% на 23,3%. Другите технологии изискват повече от 30 години изследвания, за да се постигне същото ниво „, казва проф. Чи. Тяхната технология за обработка на минерала също увеличава неговата ефективност спрямо кристалните силициеви елементи.

За целта изследователите покриват прозрачни проводящи подложки с перовскитов филм, който абсорбира слънчевата светлина много ефективно.
Те също покриват подложката със слой калиев трийодид с малко количество хлорни йони и газ метиламин – това им позволява да произвеждат еднакви панели с приблизително еднакъв брой фотоклетки. При разработването на метода учените осъзнават, че създаването на перовскитов слой с дебелина 1 μm значително увеличава експлоатационния живот на фотоелемента – той не се е променил след 800 часа работа.

Източник: http://expert.in.ua/novosti/0/481-uchenie-izobreli-sposob–kak-sdelat-solnechnie-batarei-deshevimi

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари