ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Японските учени се приближиха към използване на енергията на термоядрения синтез

01.10.2018

От дълго време учените се опитват да създадат условия за стабилна, контролирана реакция на термоядрен синтез. Обаче, работата на такъв реактор е изпълнена с много трудности, а дори и най-амбициозният проект в тази област ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) беше отложен до 2025 година.
Помощта обаче може да дойде от физиците от университета в Токио, които според публикацията на ScienceAlert станаха една крачка по-близо до използването на енергията на термоядрения синтез. Те бяха първите, които успяха да създадат магнитно поле с напълно контролирани параметри.

 

Това беше необходимо, защото един от начините за стартиране на самоподдържаща се термоядрена реакция е да се държи компресираната високотемпературна плазма и нейните заредени частици, за да се повиши общата температура на реактора. Този метод се нарича EMFC (electromagnetic flux-compression) или „електромагнитно компресиране на потока“.

Устройството, разработено от японски учени, е в състояние да произведе магнитно поле със сила 1200 Tesla. По време на поредица от експерименти японските физици успяват не само да създадат такова поле, но и да го принудят да работи за 100 микросекунди. Да, това не е много впечатляващ резултат, но все пак е многократно по-висок от всички предишни показатели. Освен това, което също е много важно, по време на експлоатацията на нова инсталация, елементите на нейната конструкция не са подложени на разрушаване и промяна под въздействието на собственото си магнитно поле – заявяват разработчиците на технологията от университета в Токио.

„За илюстрция, магнитното поле, създадено от новото устройство, е повече от 120 000 пъти по-силно от полето, произведено от конвенционалните магнити във вртата на хладилника.
В същото време неговите характеристики и продължителност на действие са възможно най-близки до минималните характеристики на магнитното поле, необходими за извършване на стабилни реакции на термоядрен синтез. Всичко това ни прави една крачка по-близо до момента, когато ще разполагаме с почти неизчерпаем източник на енергия.

Източник: https://hi-news.ru/science/yaponskie-uchenye-priblizilis-k-ispolzovaniyu-energii-termoyadernogo-sinteza.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари