ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Енергоблок №4 на Ростовската АЕЦ бе пуснат предсрочно в експлоатация

30.09.2018

Четвърти енергоблок на Ростовската АЕЦ „Ростов“ бе пуснат в експлоатация три месеца по-рано.

 

 

 

На 28 септември 2018 година, Деня на работниците от атомната промишленост, в Ростовската АЕЦ стана едно от най-важните събития на годината за ядрената енергетика на Русия – три месеца предсрочно бе пуснат в търговска експлоатация енергоблок №4 с реактор ВВЭР -1000.

Съответната заповед бе подписана на 28 Септември 2018 година от Генералния директор на „Росенергоатом“ Андрей Петров въз основа на получено разрешение от Държавната корпорация „Росатом“.
По-рано, на 25 септември Федералната служба за екологичен, технологичен и ядрена надзор (Rostekhnadzor) издаде сертификат за съответствие на въвеждания обект с проектната документация, техническите регламенти и нормативните актове, включително изискванията за енергийна ефективност.

Говорейки за значението на това събитие, генералният директор на държавната корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов заяви:
„Към днешна дата, руските АЕЦ произведоха повече от 147,5 милиарда киловатчаса електроенергия, както значителен принос за този резултат има работата на новите енергийни блокове – № 4 на Ростовската АЕЦ и №1 на Ленинградската АЕЦ-2.
Бих искал да отбележа, че EB-4 Ростовската АЕЦ – това е последният «хилядник» в Руската федерация, но проектиран с някои защитни елементи, използвани в иновативните енергийни блокове от поколение „3+“.
Освен това – благодарение на ефективното изразходване на средствата, отпуснати за изграждането на Ростов-4, ние успяхме да икономисаме повече от 1,5 милиарда рубли“.

Още много подробности на: http://www.rosenergoatom.ru/zhurnalistam/main-news/28989/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари