ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Египет – Клиентът на атомната електроцентрала „Ел-Дабаа“ започна да разглежда лицензионната документация

25.09.2018

Службата за атомни електроцентрали на Арабска република Египет започна да преглежда лицензионни документи, като приоритетната работа по строителната площадка на бъдещата атомна електроцентрала е планирана да започне още през 2019 година, съобщи вицепрезидентът на АО ИК «АСЭ» Григорий Сосин.

„Понастоящем руската страна е разработила първата част от предварителния доклад за безопасността на атомната електроцентрала (ПООБ) и вече е предаден на клиента за разглеждане. Също така продължаваме да работим по подготовката на пълния пакет от документи за получаване на лицензия. Клиентът от своя страна разглежда документацията за лицензията, което ще позволи оптимизиране на работата за получаване на всички необходими разрешителни. Имаме ефективен работен диалог „, заяви представителят на инженерния дивизион на Росатом.

Григорий Сосин уточни, че в близко бъдеще се планира да се организира обучението на египетски специалисти от оперативния персонал на бъдещата централа.
„Това е практиката, която прилагаме във всички обекти на строителството на АЕЦ. Ние обучаваме специалисти, за работа по нашия проект, а по-късно и в самата атомната електроцентрала, чиято референтност вече е потвърдена „, обобщи той.

АЕЦ „Ел Дабаа“ (Египет), която включва четири блока с реактори ВВЕР-1200, се строи в съответствие с договора за EPC, който беше подписан между АД „Атомстройекспорт“ и Управлението за атомни електроцентрали на Арабска република Египет, влезе в сила на 11 Декември 2017 г.
Проектът предвижда изграждането на четири енергоблока с мощност по 1,2 GW по руски проект с реактори ВВЕР-1200 (водно-воден енергиен реактор). Руската страна също ще помогне на египетските партньори за развитието на ядрената инфраструктура, ще доставя руски ядрено гориво за целия жизнен цикъл на атомната електроцентрала, ще изгражди специализирано хранилище и на специални контейнери за съхранение на отработено ядрено гориво, ще се увеличи нивото на локализация ще осигури обучението на националните специалисти, ще подкрепят египетските партньори в експлоатацията и обслужването на АЕЦ ЕлДабаа през първите 10 години от експлоатацията на централата.

Подробности на: http://polit.ru/article/2018/09/24/el_dabaa_rel/

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари