ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В търсене на «стерилно» неутрино – Росатом произведе партида от изотопа Cr50 за уникален научен експеримент

25.09.2018

Експериментът се отнася до областта на неутринната физика в търсене на нова елементарна частица – т.нар. „стерилно“ неутрино.

 

Росатом създаде партида от изотопа хром-50 за уникалния международен научен експеримент Baksan Experiment on Sterile Transitions (BEST) в областта на физиката на неутрино за търсене на нова елементарна частица – така наречената „стерилно“ неутрино, сообщи съобщи пресслужбата на Горивната компания ТВЭЛ (част от Росатом) .

Неутроното – една от елементарните частици, е изключително трудно да се регистрира, защото практически не взаимодейства с веществото. Учените вярват, че определянето на свойствата на неутриното ще направи възможно постигането на значителен напредък в разбирането на физиката на елементарните частици, основните закони на вселената и по-доброто разбиране на еволюцията на Вселената след Големия взрив.

Експериментът BEST ще помогне да се отговори на въпроса за съществуването в природата на четвъртия тип неутрино – „стерилни“ (освен на електронните, тау и мюуонните).

Още подробности на: https://tass.ru/nauka/5599313

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари