ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Прост начин за втрърдяване на течни РАО

25.09.2018

Учените от Федералния изследователски център на Научния център Красноярск на СО РАН и Сибирския федерален университет са разработили икономичен метод за втвърдяване на течни радиоактивни отпадъци с високо съдържание на цезий и стронций.
Оползотворяването на отпадъците се извършва в алкална среда при относително ниска температура, като се използват алуминосиликатни микросфери, отделени от летливата пепел при изгарянето на въглища. Резултатите от проучването са публикувани в списание

 

 

 

При работата на предприятията за преработка на отработено ядрено гориво и извеждането от експлоатация на реактори с бързо неутронни реактори се отделят големи количества алкални радиоактивни отпадъци, съдържащи радионуклиди от цезий и стронций.
Съществуващите технологии за втвърдяване предварително редуцират тяхната активност чрез селективна екстракция на радионуклидите. Това води до появата на вторични радиоактивни отпадъци. Такава многоетапна обработка е ресурсно-преразходна и не винаги ефективна.

Красноярските химици са предложили нов подход, който позволява на един етап преобразуване на отпадъците, съдържащи радионуклиди на цезий и стронций в неразтворима минералоподобна форма и едновременно намаляване на тяхната концентрация в разтвора.

 

Процесът на обработка на алкални разтвори се провежда при температура не по-висока от 150 °С в присъствието на кухи алумосиликатни микросфери, известни също като „ценосфери“. Такива микросфери се получават от конвенционалната летлива пепел, генерирана от изгарянето на въглища.
Те включват алуминий, силиций, примеси от други метали, които при определени условия са в състояние да влязат в химични реакции с цезия и стронция.

„В резултат на хидротермичната обработка в затворен обем, взаимодействието на алуминосиликатното стъкло на микросферите с разтворения цезий и стронций се образуват кристални микросфери.
В тях цезият е включен в състава на минералите, полилуцит и аналцим, а стронцият е включен в стронциев силикат.
В същото време степента на извличане на радиоактивните елементи от алкалните разтвори достига 90-99% „, подчерта Татяна Верешчагина, доктор на химическите науки, водещ изследовател в Института по химия и химични технологии на ФИЦ КНЦ СО РАН.

Технологията може да се използва за преработка на нискоактивни алкални отпадъци и разтвори на цезия или стронция с висока активност. Изследването е проведено в рамките на програмата за държавни научни изследвания.

Източник: http://www.nanonewsnet.ru/news/2018/krasnoyarskie-uchenye-nashli-prostoi-sposob-otverzhdeniya-zhidkikh-radioaktivnykh-otkhod-1?utm_campaign=subscribe_techno&utm_medium=email&utm_source=subscribe

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари