ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Росатом“ ще оформи официално първи блок на БелАЕЦ в търговска експлоатация през 2019 година

23.09.2018

Държавната корпорация Росатом планира да пусне в експлоатация първи енергоблок на белоруската атомна електроцентрала за търговска експлоатация до края на 2019 г.

 

Това заяви ръководителят на Росатом Алексей Лихачов, предаде РИА Новости.

„Днес имаме … по-големия брат на централата в Беларус – първият блок на втората Ленинградска АЕЦ“, който е преминал промишлените изпитания и работи на пълна мощност.
Подготвяме официалното му въвеждане в търговска експлоатация.

Съответно, изхождайки от получения опит ние се готвим и тук първи блок да бъде пуснат в експлоатация до края на следващата година»,.каза той на среща с министър-председателя на Беларус Сергей Румас в Минск.

По време на изграждането на БелАЕЦ са поставени редица „световни рекорди – от гледна точка на сроковете, от гледна точка на качеството, от гледна точка на участието на белоруските подизпълнители в тази работа“, отбеляза Лихачов.
„Централата е водещият проект, номер едно от гледна точка на вниманието на ръководството на държавната корпорация и ръководството на страната към това съоръжение“, подчерта ръководителят на Росатом.

Ръководителят на Росатом благодари на белоруската страна за сътрудничество на всички нива и изрази надежда, че подновеният екип на кабинета на министрите на Беларус „ще запази тази приемственост“.

На свой ред Сергей Румас заяви, че БелАЕЦ е много важен и най-голям проект за беларуската страна, включително от гледна точка на инвестициите, който е под пряк контрол на държавния глава Александър Лукашенко.

Подробности на: http://polit.ru/article/2018/09/22/belaes_rel/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари