ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Започна производството на смесено уран-плутониево гориво за БН-800

23.09.2018

Първите горивни касети от смесено ураново-плутониево гориво се произвеждат в Минно-химичния комбинат (ГХК) на корпорацията Росатом в Красноярскския край. Те ще бъдат използвани в енергоблока с БН-800 на Белоярската АЕЦ.

 

През годината в ГХК се планира да бъдат произведат 40 горивни касети съобщава информационната агенция FlashSiberia.

Енергоблок № 4 на Белоярската атомна електроцентрала „Белоярск“, на който ще се използва гориво, е необходим за отработване на технологиите за затваряне на ядрения горивен цикъл на базата на „бързи“ реактори (РБН).

Поради такива технологии се планира разширяване на горивната база на ядрената енергетика и намаляване на количеството радиоактивни отпадъци.

Блок № 4 на Белоярската АЕЦ с реактор BN-800 стана прототип на по-мощните търговски „бързи“ енергоблокове БН-1200, а решението за тяхното изграждане може да бъде взето през 2020-те години.
Сега промишленото производство на МОХ гориво (съдържащо няколко вида оксиди от делящи се материали) е насочено конкретно към използването в БН-800.

Отбелязва се, че повече от 20 организации от руската ядрена промишленост са участвали в изграждането на цеховете за производството на МОХ гориво.

Източник: https://ura.news/news/1052351996

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари