ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Малките АЕЦ могат да се превърнат в епоха за ядрената енергетика – Алексей Лихачов

20.09.2018

В близките години строителството на енергоблокове с малка мощност може да положи началото на цяла епоха в световната атомна енергетика, свързана с развитието на това направление.
Това смята генералният директор на руската корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов.

 

В кулоарите на открилата се във Виена 62-а Генерална конференция на МААЕ, Лихачов разказа на журналистите, че в последно време чуждестранните партньори на „Росатом“ поставят въпроса за сътрудничество в областта на АЕЦ с малка мощност.

Лихачов отбеляза, че сред държавите са страни, които нямат голяма мрежова инфраструктура или нямат мощни индустриални клъстери, които да имат нужда от гигаватови източници на електроенергия, каквито са големите АЕЦ. Това са и островни държави. „Но дори и страните, които реализират с нас договори за големи енергоблокове, от тази година започнаха да повдигат въпроса и за разглеждане на сътрудничество с „Росатом“ в сферата на малките реактори“.

Лихачов напомни, че вече е построен плаващият енергоблок на атомната топлоелектрическа централа „Академик Ломоносов“, който ще работи в Чукотка. Лихачов съобщи, че „Росатом“ е пристъпил към разработването на стационарен енергоблок с малка мощност на основата на реактор РИТМ-200, създаден за новите руски атомни ледоразбивачи. „Опитът от ПАТЕЦ като първи подобен продукт на „Росатом“ и първа плаваща централа в света ще подпомогне използването на тези нови малки форми на ядрената енергетика“, отбеляза Лихачов.

Подробности на: https://ria.ru/atomtec/20180917/1528714653.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари