ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


EDF отново ще използва регенерирано ядрено гориво с цел оползотворяване на ОЯГ от своите АЕЦ

13.09.2018

Френският концерн EDF възобновява преработката на отработено ядрено гориво от свои АЕЦ. Това ще става на територията на завод Orano в Трикастен, където около 20 000 тона уран, натрупани на склад, вече се регенерират.

 

Преди пет години беше взето решение да се прекрати повторното използване на този ресурс и оттогава натрупаните количества ОЯГ набъбва с по около 1000 тона годишно.
Сега EDF реши да възобнови използването на регенериран уран.

Предполага се, че четирите ядрени реактора с мощност от 900 MW всеки в Крюас ежегодно ще използват над 600 тона обогатен регенериран уран не преди 2023. От 2028 г. тази програма трябва да бъде допълнена първо с един реактор с мощност от 1300 MW, а след това с още три реактора с подобна мощност. Така, след изпълнението на този план в периода от 2023 до 2032 г., когато се използват 1300 тона обогатен регенериран уран, натрупаните количества ОЯГ ще започнат да намаляват.

За да бъде използван регенериран уран повторно за гориво, той трябва да премине през повторно обогатяване. Тази дейност обаче няма да се осъществява от Orano. За целта EDF ще използва услугите на компаниите TENEX (част от структурата на „Росатом“) и Urenco (собственост на германски, британски и холандски акционери).

Източник: www.lesechos.fr

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари