ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Мурманск започна зареждането с ядрено гориво на реакторите на първата ПАТЕЦ „Академик Ломоносов”

11.09.2018

В началото на следващата година първата плаваща АЕЦ – „Академик Ломоносов“ ще започне да произвежда и доставя ток за град Певек и околните райони в Далечния Изток.

 

 

 

В момента в Мурманск се провеждат комплексни изпитания и се зарежда първото ядрено гориво в активната зона на реакторите на плаващата АЕЦ.
В близко бъдеще се очаква и физическото пускане и тестване на реакторните съоръжения.

Според Виталий Трутнев, директор на дирекция „Изграждане и експлоатация на плаващата АЕЦ“, въпреки че към настоящия момент има много действащи АЕЦ на сушата, реално има необходимост и от такъв вид мобилни централи. Защото плаващата АЕЦ е предназначена за отдалечени и труднодостъпни места, където с решаването на проблема с дефицита на електроенергия може да се създадат и благоприятни условия за развитието на тези райони.

Значително предимство на плаващата АЕЦ е, че цялата строителна работа и изпитания могат да се извършват предварително на място, различно от нейното базиране. Транспортните разходи също са значително по-ниски. „Академик Ломоносов“ трябваше само да бъде изтеглен на буксир по море на разстояние от 5000 километра до крайната дестинация.

„Проектът се основава на доказани технологии. Плаващата АЕЦ е проектирана по такъв начин, че да работи при много тежки атмосферни условия, включително да издържа сблъсък с айсберги и въздействието на вълните, обясни Трутнев.

Подробности на: https://www.nemokennislink.nl/publicaties/eerste-drijvende-kerncentrale-voorzien-van-kernbrandstof/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари