ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


«Росатом» ще построи АЕЦ в Узбекистан

10.09.2018

Проектът на споразумение предвижда сътрудничество в проектирането, изграждането и експлоатацията на територията на Узбекистан на атомна електроцентрала, състояща се от две енергийни блока, базирани на водно-воден енергиен реактор по руски проект всеки с инсталирана мощност до 1,2 GW.

Документът беше подписан от руския премиер Дмитрий Медведев и министър-председателя на Република Узбекистан Абдула Арипов.

„Както знаете, Русия е световен лидер в областта на мирния атом, притежава всички съвременни технологии.
Радваме се, че сътрудничеството в тази специална научно-интензивна индустрия се движи на практическо ниво „, каза Дмитрий Медведев.

Според него проучвателните дейности на площадката вече са започнали.

„Несъмнено проектът има стратегически характер. Той е голям, сложен, но създава основа за високотехнологично сътрудничество между нашите държави в продължение на десетилетия.
Става дума за широкомащабен трансфер на технологии, обучение на узбекски специалисти с широк спектър от компетенции. И това до известна степен това пренасочва Узбекистан към различно ниво на технологично развитие „, каза ръководителят на руското правителство.

Русия остава водещият инвеститор в Узбекистан. Руските компании успешно работят в републиката, реализират се големи икономически проекти. Обемът на натрупаните инвестиции е близо 9 милиарда долара.

„Изразяваме голямата си благодарност на ръководството на Руската федерация за решението да окаже помощ при изграждането на атомната електроцентрала в Узбекистан.
Това е много важно решение, взето от президента на Узбекистан.
Благодарим на нашите руски колеги за факта, че подхождат към този въпрос много внимателно, по същество, третират Узбекистан като партньор „, заяви ръководителят на правителството на Узбекистан Абдула Арипов.

Подробности на: http://www.energyland.info/analitic-show-176612?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+energyland+%28Energyland.info+-

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари