ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Минск се договаря със съседите за износ на електроенергия след пускането на БелАЕЦ

09.09.2018

Беларус води активни преговори със съседните страни за възможния износ на електроенергия след въвеждането на АЕЦ в експлоатация. Това съобщи заместник-министърът на енергетиката на Беларус Олга Прудникова.

 

 

 

След въвеждането си в експлоатация, Беларуската АЕЦ ще произвежда 18 милиарда киловатчаса електроенергия на година при общ обем на потреблението в Беларус от 37 милиарда киловатчаса.
„Като се вземе предвид ръста на вътрешното потребление през тази година с 1,5% и ако тази динамика се запази, делът на АЕЦ в общото енергопотребление ще бъде около 40%“.

„Водим разнопосочни преговори с всички държави партньори, съседи, в това число и за създаване на общ електроенергиен пазар на Евразийския икономически съюз“, заяви Прудникова.

По думите ѝ Беларус доставя електроенергия в Литва в рамките на сътрудничеството за предоставяне на резервни мощности, в случай на проблем с осигуряването на електроенергия. От началото на годината Беларус е изнесла в Литва повече от 700 милиона киловатчаса.

По думите на Прудникова, въвеждането на АЕЦ в експлоатация ще позволи на Беларус да се откаже от вноса на електроенергия, чиито обем предишни години е достигал до 10 милиарда киловатчаса.

Източник: https://www.rubaltic.ru/news/05092018-minsk-dogovarivaetsya-s-sosedyami-ob-eksporte-energii-posle-zapuska-belaes/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари