ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Балтийските държави се споразумяха за разпределението на разходите при синхронизацията с електроенергийните мрежи на ЕС

08.09.2018

Регулаторите на Литва, Латвия и Естония подписаха споразумение за разпределението на разходите при синхронизиране на своите енергийни мрежи с мрежите на континентална Европа (ENSTO), съобщи Литовската комисия по цените.
Сключването на такова споразумение беше едно от изискванията на ЕС да финансира част от инвестиционните разходи за проекта.

 

 

 

Според постигнатите споразумения инвестиционните разходи на всяка страна ще бъдат покрити от съответния оператор на електропреносната система на балтийските страни – литовската Litgrid, латвийската AST и естонската Elering.
Общият размер на инвестициите ще възлезе на 432.55 млн. Евро, от които 167.045 милиона евро се падат на Литва.

Тези инвестиции обхващат първия от трите етапа на синхронизация. По отношение на следващите два етапа ще бъдат взети отделни решения. По-рано Litgrid съобщи, че проектът за синхронизация може да струва около 1 милиард евро.

Според говорителя на Elering Aina Koester, Естония ще изразходва около 180 милиона евро за изграждането на третата връзка между Естония и Латвия, реконструкцията на стари мостове и инсталирането на оборудване за регулиране на напрежението.

Предвижда се, че за синхронизация ще се използва съществуващият континентален двупосочен мост за променлив ток между Литва и Полша – LitPol Link.
Предлага се също да се използва допълнителен морски асинхронен шлеиф за постоянен ток (DC), за който ще се постави морски кабел между Литва и Полша. Както се съобщава от Litgrid, неговата дължина може да бъде около 350 километра.

Планира се проектът за синхронизация да бъде завършен през 2025 година.

Текущо състояние

Електропреносните системи на Естония, Латвия и Литва понастоящем работят в синхронен режим в Енергийния пръстен БРЭЛЛ, който включва още Русия и Беларус.

Споразумението, сключено през февруари 2001 година, установява общите принципи на съвместна работа, обмен на електроенергия и резервна поддръжка в случай на аварийна ситуация.

Сега балтийските държави искат да изключат своите енергийни системи от БРЭЛЛ, надявайки се по този начин да намалят зависимостта си от Русия.

Източник: https://ru.investing.com/news/economy-news/article-572108

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари