ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В офшорната зона на Великобритания заработи най-голямата вятърна електроцентрала в света

08.09.2018

Близо до крайбрежието на Камбрия, в северозападната част на Англия, функционира най-голямата вятърна електроцентрала в света. Новата вятърна ферма бе въведена в експлоатация поради опасения, че излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз може да има отрицателно въздействие върху развитието на енергийния сектор.

 

 

Мощността на Walney Extension, най-голямата вятърна електроцентрала в света, е 659 MW. Енергията, която генерира, е достатъчна, за да захранва 590 000 жилища.

Вятърната ферма заема площ, равна на 20 000 футболни игрища (приблизително 142 000 м2) и работи на базата на 87 вятърни турбини.

„Обединеното кралство е световният лидер в производството на вятърна енергия за крайбрежието, а стартирането на Walney Extension само доказва това отново“, коментира Матю Райт, управляващ директор на британското подразделение на холандската компания Ørsted, която разработи проекта за тази вятърна ферма.

„Проектът беше напълно въведен в експлоатация, не надхвърли изчисления бюджет и представлява още една важна стъпка за Ørsted в стремежа му да прехвърли света към възобновяеми енергийни източници“.

Прогнозите са оптимистични

Въпреки факта, че Walney Extension в момента е най-голямата вятърна електроцентрала в света, тази титла няма да се задържи дълго.
През 2020 г. в Източна Англия се планира изграждането на друга вятърна централа East Anglia One, чиято мощност ще бъде 714 MW. Строителството ще бъде извършено от ScottishPower.

Друг проект на датската компани Ørsted, Hornsea Project One, включва изграждането на вятърна електроцентрала с мощност 1200 MW.
Освен това, в крайбрежната зона на Йоркшир се планира и електроцентрала от 1800 MW. Централата трябва да заработи някъде около 2022 година. Според експертите тя ще може да захранва до 1,8 милиона домове.

Според последните данни, вятърните електроцентрали произвеждат почти 1/10 от цялата консумирана електроенергия в Обединеното кралство.

Източник: https://hi-news.ru/technology/u-beregov-velikobritanii-zarabotala-krupnejshaya-v-mire-vetryanaya-elektrostanciya.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+hi-news_ru+%28Hi-News.ru+-

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари