ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Пекин бе открита 12-та международна изложба на ядрената индустрия

06.09.2018

В Пекин на 5 септември 2018 г. започна 12-та Международна изложба за ядрена промишленост и оборудване. В рамките на събитието има и форум, посветен на въпросите за устойчивото развитие на ядрената индустрия в Китай.
В речите на форума на представители на китайските ядрени и енергийни организации и ведомства често звучеше думата „безопасност“.

 

 

 

Китай е една от водещите ядрени държави и планира да продължи да изгражда своя ядрен енергиен парк. Това изисква подкрепа от страна на общественото мнение и то от своя страна е невъзможно без постигане на висока степен на безопасност.
„Хората няма да позволят изграждането на несигурни реактори в техния регион“, казват участниците в изложбата.

Важен елемент от безопасността, на който Китай възнамерява да обърне специално внимание, е аварийно планиране.
Тази работа е комплексна, включва разработването на нови правила и стандарти и въвеждането на иновативно оборудване и много други.

В изложбените павилиони участниците и посетителите имат възможност да се запознаят с реакторни проекти, разработени от китайски компании. Между тях има както вече реализирани в желязо, така и които се предлагат за в бъдеще.

Корпорацията SPIC се присъедини към редиците на китайските разработчици на реактори с малка мощност за централно топлоснабдяване.
За Китай това направление може да бъде истинско спасяване от смога, ако малките реактори заменят остарялите въглищни топлоелектро централи.

На изложението SPIC представи своя нов проект HAPPY-200. Той е разработен с елементи от AP технологията и представлява реактор за районно топлоснабдяване с топлинна мощност 200 MW.
Корпусът на реактора се намира в шахта, пълна с вода – това е допълнителна мярка за безопасност. Тя е необходима тъй като топлогенериращата инсталация ще се разполага в близост до населени места.

 

Ако HAPPY-200 е проект на бъдещето, тогава „Драконите“ са проект на настоящето.
Първите блокове с „Дракони“ се изграждат успешно в Китай и Пакистан. Снимката по-долу показва един от работните моменти на строителството – инсталирането на купола на контейнмънта на реакторната сграда в пакистанската атомна електроцентрала KANUPP.

 

 

Фото SinoAtom.Ru (Игорь Балакин).
Автори на репортажа Игорь Балакин и Александр Уваров.

Източник: http://www.atominfo.ru/newst/b05.htm

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари