ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Росатом“ представи най-новите си ядрени технологии на семинар в Сърбия

05.09.2018

На 3 септември 2018 г. в Белград в рамките на изпълнението на Съвместното заявление за принципите на сътрудничество в сферата на иновациите и технологичното развитие при използването на атомната енергия за мирни цели, подписано между Република Сърбия и „Росатом“, различни компании от структурата на руската корпорация представиха свои ядрени технологии и достижения.

 

 

 

В събитието участваха близо 100 представители на сръбски компании, министерства и специализирани ведомства.
От „Росатом“ с доклади участваха представители на „Русатом-Международна мрежа, „Русатом Оверсиз“, „Русатом Сервис“, Rusatom Healthcare, „Русатом автоматизирани системи за управление“, ОТЕК и ТВЕЛ.

Бяха разгледани възможностите за сътрудничество в областта на радиационните технологии и ядрената медицина, комплексната модернизация на текущите енергийни мощности на Сърбия, използването на системи за съхраняване на енергия, цифрови решения за инфраструктурата и промишлеността, технологии за очистване на води и други.

 

 

„За Сърбия е много важен опитът на иновационните руски компании. Компетенциите на руската корпорация „Росатом“ позволяват да се решат множество въпроси, свързани със здравеопазването, ефективността на селското стопанство, модернизирането на текущите енергийни системи и в много други сфери.
Уверен съм, че динамичното развитие на нашето сътрудничество ще създаде устойчива основа за повишаване на качеството на живота на сръбския народ и ще даде нов импулс за развитието на научно-техническия потенциал на Сърбия“, заяви министър Ненад Попович, който отговаря за иновациите и технологичното развитие в правителството на Сърбия.

„Сега „Росатом“ е готов да предложи широк асортимент от решения, използвани при многогодишната експлоатация на обекти от ядрената индустрия.
Важно е да се разбере, че „Росатом“ не е само атомна енергетика. На първо място, става дума за решения в областта на ядрената медицина и радиационните технологии, които могат да окажат значително влияние за повишаване на качеството на живота на населението на страната, както и да увеличат достъпността до съвременните средства за борба с онкологичните заболявания“, отбеляза Борис Арсеев, заместник-директор на Блока за развитие и международен бизнес на „Росатом“.

Подробности на: http://www.rosatom.ru/journalist/news/rosatom-predstavil-noveyshie-yadernye-tekhnologii-na-seminare-v-serbii/

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари