ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Изграждането на нови енергийни блокове на унгарската АЕЦ „Paks“ е планирано да започне през 2018-2019 година

05.09.2018

На 31 август 2018 г. в Будапеща, унгарският премиер Виктор Орбан и генералният директор на Държавната корпорация на Росатом Алексей Лихачов проведоха работни преговори.
По време на срещата делегацията на Росатом информира министър-председателя на Унгария за текущото състояние на проекта за изграждане на АЕЦ „Пакш-2″.

Единствената унгарска атомна електроцентрала се намира на 100 километра от Будапеща и на 5 километра от град Пакш.
Централата е построена по съветски проект с четири блока с реактори ВВЭР-440.
АЕЦ произвежда повече от 50% от електроенергията, генерирана в Унгария.

През март тази година от Европейската комисия официално беше одобрено изграждането на нови ядрени енергоблокове, а през април 2018 г. проектът Пакш-2 получи от Унгарската агенция за атомна енергия окончателна екологична лицензия и лицензия за площадката на атомната електроцентрала. Получаването на тези документи свидетелства за съответствието на проекта с изискванията на Унгария и Европейския съюз.

Русия и Унгария подписаха документи за изграждането на пети и шести блокове на атомната електроцентрала в края на 2014 година.
EPC-контрактът предвижда проектирането, изграждането и пускането в експлоатация на двата енергиблока – № 5 и № 6 с реактори тип ВВЕР, всеки с мощност по 1200 MW.

Русия предостави на Унгария заем за дострояване на атомната електроцентрала в размер до 10 милиарда Евро със срок за погасяване 21 години.
Началото на строителството е насрочено за края на 2018 г., но не по-късно от 27 октомври 2019 г.

През август 2018 година «Русатом Сервис» регистрира клон в Будапеща (http://atominfo.bg/?p=66729 ).

Източник: http://www.energyland.info/analitic-show-176318?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+energyland+%28Energyland.info+-

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари