ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


На блок 2 на Нововоронежската АЕЦ стартира последният основен етап на пуско-наладъчните работи преди физическия пуск – горещата обкатка на реакторната установка

02.09.2018

На 1 септември 2018 година на втори енергоблок на НВАЕЦ специалистите стартираха последния основен етап на пуско-наладъчните работи (ПНР) преди началото на физическия пуск – горещата фаза на студено-горещата обкатка (СГО) на оборудването, която трябва да потвърди работоспособността на основното и спомагателното оборудване и на системите на реакторната инсталация вече в проектните режими при експлоатационни параметри.

 

 

 

Това е най-важният етап от пуско-наладъчните работи, предхождащ физическото пускане на енергоблока, за да се потвърди неговата надеждна и безопасна експлоатация.

Студената гореща обкатка започна на 1 август 2018 година. На етапа на студената фаза на СГО, специалистите вече успешно проведоха 68 термични и хидравлични изпитания на системите и оборудването на енергоблока.

Следващата стъпка – малка ревизия на основното оборудване – продължи 15 дни. Поставена бе топлоизолацията и се извърши подготовка на оборудването за провеждане на горещата фаза на СГО.

„През периода на горещата обкатка планираме да проведем 144 изпитания с гореща вода», каза Владимир Казански, заместник-главен инженер за изграждането на новите блокове.

„Според графика за ПНР горещият етап ще продължи около 50 дни, през които специалистите ще проверят в работен режим на горещи параметри (температура на топлоносителя 280°C и налягане 16,0 MPa) четирите главни циркулационни помпи (ГЦП), ще проверят захранването за собствени нужди, ще продухат главните паропроводи със собствена пара, ще проведат комплексни изпитания на системите за безопасност и на системите за управление и защита (СУЗ) на реактора.

„Поетапното изпълнение на изпитанията ще гарантира, че работата на енергоблока ще бъде надеждна и безопасна през целия период на експлоатация.»

По този начин, успешната реализация на студено-горещата обкатка (СГО) на оборудването ще означава завършването на един от последните етапи преди подготовката за физическия пуск на втория иновационен енергоблок от поколение „3+“ на Нововоронежската АЕЦ.

Подробности на: http://www.rosenergoatom.ru/zhurnalistam/main-news/28633/

Tags: ,

One Response to На блок 2 на Нововоронежската АЕЦ стартира последният основен етап на пуско-наладъчните работи преди физическия пуск – горещата обкатка на реакторната установка

  1. Красимир Христов on 02.09.2018 at 22:39

    Физическият пуск на реактора е планиран за декември 2018 година: http://atominfo.ru/newst/a0121.htm

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари