ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Руските учени са създали икономичен начин за преработка на течни радиоактивни отпадъци съдържащи цезий и стронций

02.09.2018

Учените от Федералния изследователски център „Красноярски научен център“ на Сибирското отделение на Руската академия на науките (ФИЦ КНЦ СО РАН) и Сибирския федерален университет разработиха икономичен начин за утилизиране на течни радиоактивни отпадъци, съобщиха от пресслужбата на Министерството на образованието и науката на Руската федерация.

Досегашните технологии

В процеса на производството на предприятията за преработка на облъчено (отработено) ядрено гориво и при извеждането от експлоатация на ядрени реактори на бързи неутрони се генерират големи количества течни алкални радиоактивни отпадъци, съдържащи радионуклидите цезий и стронций.

Съществуващите технологии за утилизация под формата на втвърдяване на отпадъците намаляват тяхната радиоактивност чрез селективно извличане на радионуклидите, което води до появата на вторични радиоактивни отпадъци.
Такава многоетапна обработка е свързана с големи разходи и не винаги е ефективна.

Новият подход

Красноярските химици предложиха нов подход, който позволява с еднократна обработка прехвърляне на цезиевите и стронциеви радионуклиди, съдържащи се в отпадъците, в неразтворима минералоподобна форма и едновременно с това да се намали тяхната концентрация в разтвора.

Технологията на сибирските учени

„Процесът на обработване на алкалните разтвори се провежда при температура не по-висока от 150 оС в присъствието на кухи алуминосиликатни микросфери, известни като“ ценосфери „.

 

Такива микросфери се получават от конвенционална летяща пепел при изгаряне на въглища. Те включват в състава си алуминий, силиций и примеси от други метали, които при определени условия са в състояние да влязат в химични реакции с цезия и стронция“, – се казва в съобщението.

Според Татяна Верешчагина, водещ изследовател в Института по химия и химични технологии на ФИЦ КНЦ СО РАН, с помощта на тази технология от алкалните разтвори могат да бъдат извлечени до 99% от радиоактивните елементи.

В доклада се отбелязва, че разработената технология може да се използва както за обработка на нискоактивни алкални отпадъци, така и разтвори на цезий или стронций с висока активност.

Резултатите от своята работа, руските учении са публикували в научното списание Journal of Nuclear Materials.

Източник: http://ecoportal.su/news.php?id=99223

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари