ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Четвърти енергоблок на Тянванската АЕЦ започна зареждането с ядрено гориво – официално прессъобщение на АСЕ

29.08.2018

В Четвърти енергоблок на Тянванската АЕЦ в Китай, изграден по руски проект, започна зареждането със свежо ядрено гориво. На 25 август в 19:20 ч бе заредена първата горивна касета в активната зона на реактора.
В реактора предстои да бъдат заредени общо 163 топлоотделящи сборки.

 

 

„Днес се състоя ключово събитие в строителството на Четвърти енергоблок на Тянванската АЕЦ. Зареждането с гориво е началото на етапа на физическото стартиране на енергоблока. След това Четвърти енергоблок ще премине към етап енергийно стартиране с по-нататъшно включване към енергийната мрежа на Китай“, заяви директорът по проектите на АО ИК „АСЕ“ в Китай Алексей Баник.

След приключване на зареждането с гориво и изпълнението на всички необходими дейности следва извеждане на минимално контролируемо ниво на мощност, след което започва етапът на енергийното стартиране. Трети и Четвърти енергоблок на Тянванската АЕЦ се изграждат със съдействието на АСЕ (инженерното подразделение на руската корпорация „Росатом“). Понастоящем в Тянванската АЕЦ работят три енергоблока ВВЕР-1000, изградени по руски проект.

„Първи и Втори енергоблок на Тянванската АЕЦ вече 10 години демонстрират своята ефективност. През 2017 г. те подадоха в енергийната система на страната повече от 17 млн. мегаватчаса. За същото това време коефициентът на използване на установената мощност на всеки енергоблок надвишава 90%. Това е рекорден показател за реактори като тези“, отбеляза заместник-директорът на Санктпетербургския проектен институт за Тянванската АЕЦ Валерий Кедров.

Тянванската АЕЦ е най-големият обект на руско-китайското икономическо сътрудничество. Пускането на Първи и Втори енергоблок бе през 2007 г. Енергийното стартиране на Трети енергоблок бе през декември 2017 г.

На 8 юни 2018 г. в Пекин бе подписан стратегически пакет от документи, които определят основните направления в развитието на сътрудничеството между Русия и Китай в сферата на атомната енергетика за близките десетилетия. В частност, ще бъдат построени 4 нови енергоблока с реактори от поколение „3 плюс“ ВВЕР-1200 – Седми и Осми енергоблок на Тянванската АЕЦ с реактори ВВЕР-1200 и два енергоблока на новата площадка на АЕЦ „Сюйдапу“.

Б.Р. За това събитие ви съобщих още същия ден: http://atominfo.bg/?p=66812

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари