ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Предлагат Евгения Харитонова за заместник-министър в МИЕТ

14.05.2012

В последните месеци има ръст на икономиката, каза в сутрешния блок на bTV министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. По думите му обаче хората ще го почувстват, когато надхвърли 3%.

Той отбеляза, че управляващите са се надявали на 3% ръст до края на годината, но това едва ли ще е постижимо.

Министърът отбеляза, че заплатите зависят от производителността на труда и не могат да се вдигат изкуствено, защото това вреди на конкурентоспособността.

Добрев обяви, че ще предложи Евгения Харитонова за свой зам.-министър. В момента тя е член на ДКЕВР, но ще заеме мястото на Валентин Николов, който смени Александър Николов на най-високия пост в АЕЦ „Козлодуй”. Добрев подчерта, че Харитонова има опит в сферата на енергетиката.

Енергийният министър каза още, че бившият вече шеф на централата Александър Николов не се е справял със срокове по отношение на процедури. Добрев посочи проекта за модернизиране на пети и шести реактор на АЕЦ-а. Процедурата по анализ на ресурса на оборудването на двата блока се точила 13 месеца, а би трябвало да приключи в рамките на 3-4 месеца, посочи Добрев.

„Отговорността е изцяло политическа, това е приоритет в сферата на ядрената енергетика, това е най-евтината енергия и не можем да си позволим да изгубим и един ден“, каза Добрев, визирайки договора с френско-руския консорциум, който трябва да прецени състоянието и остатъчния ресурс на двата блока, сключен едва през април тази година, при започнала процедура през март 2011-а.

Александър Николов обаче остава в централата като експерт, на поста зам.-директор с два ресора – безопасност и техническа експлоатация. Добрев нарече спекулация твърденията за политически назначения.

Седми реактор ще е готов през октомври, но това не означава, че тогава започва строителството, обяви още министърът. Предстоят предварителни дейности по лицензиране.

„АЕЦ „Белене” щеше да заработи през 2017-2018 година, по най-оптимистичните прогнози, седми реактор в Козлодуй ще заработи през 2022-2023 година“, каза Добрев.

По думите му, именно заради изрядността на проекта за седми блок, шансът за намиране на стратегически инвеститор е много по-голям.

http://www.focus-news.net/?id=n1653066

Премиерът Бойко Борисов назначи Евгения Харитонова за заместник – министър на икономиката, енергетиката и туризма.

Госпожа Харитонова е електроинженер, завършила е Техническия университет  – София. Притежава дългогодишен опит в сферата на енергетиката. 

Преди да заеме поста на заместник – министър на икономиката, енергетиката и туризма беше член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Работила е в Електроенергийния системен оператор и в Националната електрическа компания.  

Евгения Харитонова поема ресора „Енергетика” на мястото на досегашния заместник – министър Валентин Николов.

 

Източник: http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0212&n=1784&g=

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари