ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Франция – зони на повишена безопасност в АЕЦ

13.05.2012

Регулаторните органи на Франция ще започнат да публикуват в края на месеца или е началото на юни изискванията към експлоатиращите организации (ЕО), възникнали след анализ на събитията на Фукушима.

Агенцията по ядрена безопасност (ASN) ще формулира целите, а ЕО в определен срок ще трябва да представят комплекс от мероприятия за изпълнението им. След комплексно обсъждане с участието на независими експерти, регулаторът ще вземе окончателното решение.

Освен това, ЕО до 30 юни 2012 година трябва да представи на регулатора предложенията си формиране на така наречените “зони на повишена безопасност” в АЕЦ (noyau dur или hardened safety core).

Това е нова концепция, родила се във Франция след аварията на Фукушима. Въпреки, че техническите подробности на концепцията все още не са достатъчно изчистени, от сега е известно, че тя предполага създаване в централите на острови на безопасност. В тях ще се намира основното (жизненоважно) оборудване, което при тежки аварии трябва да може да издържи на много по-мощни външни въздействия, в сравнение със самата централа като цяло.

Източник: AtomInfo.Ru

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари