ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Финландските регулаторни органи предлагат да се направят изменения в проектите за нови реактори

05.10.2011

Финландските регулаторни органи предлагат да се направят изменения в проектите за нови блокове, отчитайки уроците от аварията във Фукушима. Това заявява генералният директор на Финландския съвет по радиационна и ядрена безопасност (STUK) Юкка Лааксонен (Jukka Laaksonen).

 

Сред тези изменения, които Лааксонен би искал да види в новите проекти спадат наличие на не по-малко от две напълно различни една от друга системи за отвеждане на остатъчното енергоотделяне.

 

Пасивните системи на блоковете трябва да останат работоспособни толкова дълго, колкото е необходимо за започване на работа на мобилното оборудване.

 

Активните системи, от своя страна, не трябва да се нуждаят от електрозахранване, за да работят. Лааксонен предлага по-широка употреба на хидроприводи за помпите или обикновени помпи, които се включват и изключват ръчно.

 

Като краен поглътител на остатъчната топлина в новите проекти биха могли дасе използват малки градирни, наподобяващи тези, които се използват във вентилационните системи на небостъргачите.

 

По-щателно трябва да се подхожда към анализа на площадките за строеж на АЕЦ. Защото една от предложените площадки във Финландия, по мнението на регулатора, е разположена прекалено близо до маршрута за движение на танкери. Лааксонен намира това за неправилно, тъй като в случай на авария на някой танкер ще възникне заплаха за замърсяване с нефтопродукти на заборите за техническа вода за АЕЦ.

 

Същевременно площадките могат да имат и положителни качества от гледна точка на ядрената безопасност. Например, това могат да бъдат високи хълмове около площадката или съседна хидроелектроцентрала.

 

Лааксонен добавя, че финландските регулаторни органи ще проведат консултация с компаниите, предлагащи своите реакторни проекти за Финландия, по отношение на възможното им изменение.

 

Доставчикът на технологии за финландската площадка, контролирана от концерна „Fennovoima“, ще бъде определен в края на 2013 г. Разглеждат се проектите на EPR, „Kerena“ и ABWR/Toshiba.

 

За четвъртия блок на АЕЦ „Олкилуото“ са предложени пет проекта – EPR, ABWR/Toshiba, ESBWR, EU-APR-1400 и APWR.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19