ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Замбия – „Росатом” представи бъдещия център за ядрена наука и технологии на най-голямото изложение в страната

10.08.2018

На 6 август 2018 г. в столицата на Замбия Лусака завърши 92-рото ежегодно селскостопанско изложение с основна тема възможности за устойчивото икономическо развитие. Събитието, което е най-голямото търговско-промишлено изложение в Замбия, в рамките на шест дни бе посетено от няколко хиляди души.

За пръв път на изложението работеше информационният щанд на бъдещия Център за ядрена наука и технологии на Замбия. Щандът бе подготвен от Министерство на висшето образование на африканската държава и руската корпорация „Росатом“.

В продължение на шест дни представители на „Росатом“ и Временния секретариат по ядрена наука и технология на Замбия (ISNST) разясняваха на посетителите преимуществата на бъдещия Център за развитие на научния и икономическия потенциал на страната.

„За жителите на Замбия е много важно да разберат, че бъдещият ядрен център ще създаде нови възможности за селското стопанство, медицината и промишлеността, благодарение на широкото използване на радиационните технологии. Центърът ще помага за развитието на образованието и науката в страната чрез обучение на висококвалифицирани специалисти в различни области. Той е нова основа за научния, икономическия и технологичния растеж на Замбия. В продължение на 60 години подобни центрове помагат на повече от 50 страни. Днес в света работят 245 изследователски реактора, от които 58 в Русия“, заяви Дмитрий Шорников, генерален директор на регионалния център „Русатом – Международна мрежа“ в Централна и Южна Африка.

„Използването на радиация за съхраняване на хранителни продукти ще подобри безопасността им и ще създаде условия за увеличаване на износа на селскостопанска продукция. Надяваме се, че нашият информационен щанд е помогнал на много фермери да разберат преимуществата, които ще им даде центъра“, заяви Рубен Катебе, национален координатор на ISNST.

Катебе заяви, че здравеопазването също ще спечели от дейността на Центъра, в частност от стерилизирането на медицински продукти. Създаваните в центъра радиоизотопи ще се използват за диагностика и лечение на рак и сърдечносъдови заболявания. Благодарение на работата на Центъра, високотехнологичната медицина ще бъде достъпна за населението на Замбия.

Източник: http://www.rosatom.ru/journalist/news/rosatom-predstavil-v-zambii-proekt-sooruzheniya-tsentra-yadernoy-nauki-i-tekhnologiy/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари