ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Росатом” ще помогне на Китай за реализиране проекта на реактор на бързи неутрони CFR-600

10.08.2018

Специалистите от ОКБМ „Африкантов“, част от руската корпорация „Росатом“, извършват експертиза на бъдещия китайски демонстрационен ядрен реактор на бързи неутрони CFR-600 и ще доставят за него ключово оборудване. „Росатом“ ще окаже техническа подкрепа при строителството на инсталацията и ще помогне при обучението на местния персонал.
Това пише в отчета на ОКБМ „Африкантов“ за 2017 година.

 

Планира се реакторите на бързи неутрони да играят значителна роля в развитието на атомната енергетика на Китай, който в момента разработва проекта за CFR-600. В края на миналата година страната започна строителството на реактора.

Русия и Китай вече имат опит от партньорството си, свързано с реакторите на бързи неутрони. В Китайския институт по атомна енергия с участието на Русия бе построен и през 2010 г. пуснат в експлоатация реактор CEFR (The China Experimental Fast Reactor).
Ергоблокът с този експериментален реактор на бързи неутрони с течнометален натриев топлоносител и с топлинна мощност 65 MW е с електрическа мощност 20 MW.

Подробности на: https://ria.ru/atomtec/20180807/1526059134.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари