ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Канада планира когенерация на електроенергия и водород от малките модулни реактори

09.08.2018

Канадската държавна корпорация Canadian Nuclear Laboratories (CNL) смята, че първите реактори с малка мощност в страната ще бъдат пуснати през 2026 г.
Те ще изработват не само електроенергия, но и водород, който ще позволи значително да се намали изпускането на вредни емисии от транспорта в Канада.

 

„Реакторите с малка мощност могат да трансформират подхода към производството на електроенергия. Нещо повече, че могат да бъдат разполагани в отдалечени райони, изолирани от големите енергомрежи“, заяви Джина Страти, директор на програма за енергийни изследвания и разработки в CNL.

„Проучванията ни, свързани с водорода, са фокусирани върху когенерацията на водород от малките реактори. В близка перспектива разглеждаме транспортния сектор.
Има подновен интерес към използването на водород в транспорта, за лични автомобили, по-големи транспортни средства, влакове“, добави Страти.

Източник: http://www.forbes.com

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари