ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


На строителната площадка на Ленинградската АЕЦ се монтира „най-умният“ кран на централата

31.07.2018

На строящия се иновационен енергоблок № 2 с реактор ВВЭР-1200 на Ленинградската АЕЦ се извършват енергомонтажните работи на полярния кран (мостов кран с кръгово действие).

Специалистите на подизпълнителя свързват контролната кабина с електрическата схема и са поставили електрическите кабели до площадката за обслужване и моста на полярния кран.
На следващия етап те ще свържат управляващата апаратура, електрическата защита, крановата спирачна система, звуковата сигнализация, измервателната апаратура и други.

 

„Електрическият монтаж е труден процес. Представяме строги изисквания към полярния кран, тъй като той ще транспортира най-важното оборудване на реакторната сграда.
Той ще бъде използван и за преместване на свежото и отработено ядрено гориво „, заяви Андрей Кузнецов, заместник-началник на цеха за централизиран ремонт (ЦЦР) на Ленинградската АЕЦ Андрей Кузнецов.

„Полярният кран е не само най-важният, но и най-умен от всички кранове на енергоблока. Специалистите съзнателно съпоставят съдържанието на електронния му мозък с най-съвременния навигатор, който избира и показва правилния и оптимален начин за извършване на всяка от програмираните операции, защитава срещу „лъжливи“ излишни движения „, добави Павел Чесноков, ръководител на секцията за ремонт и експлоатация на подемни механизми на ЦЦР.

След въвеждане в експлоатация и всички необходими изпитания, 360-тонния кран ще започне да работи с тежко оборудване в реакторната зала на втори енергоблок.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-174910

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари