ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Европейски проект за енергийно свързване на Иберийския полуостров

30.07.2018

Да се сложи край на изолацията на Иберийския полуостров от европейския пазар на електроенергия и газ, да се намали зависимостта от външни доставчици, да се интегрират енергийните системи на Испания, Португалия и Франция.
Лидерите на трите страни се споразумяха по този въпрос на срещата в Лисабон, която се проведе в петък.

 

„Днес потвърдихме: имаме ясен и амбициозен план за увеличаване на количествата енергийни връзки на Иберийския полуостров с Европа с 10% до 2020 г. и с 15% до 2030 г.“, каза Антонио Коста, министър-председател на Португалия.

Френският президент Емануел Макрон подчерта, че по пътя към целта е важно да останем ангажирани с възобновяемите енергийни източници.

„Интеграцията на енергийните системи е тема, която включва и въпроси на енергийния суверенитет и екологичния преход, мисля, че ще можем да им дадем колективен отговор и да разработим цялостна европейска стратегия.
Благодарение на срещата на върха постигнахме напредък: ще действаме по-ефективно, ще станем по-малко зависими и в същото време ние ще замърсяваме по-малко околната среда „, каза той.

До 2025 г. ще бъде положен 370 километра кабел през Бискайския залив, който ще свърже Франция с Иберийския полуостров. Европейската комисия ще отпусне 578 млн. евро за изпълнението на проекта за енергийна връзка.

Източник: http://ru.euronews.com/2018/07/28/european-energy-market-new-project?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+euronews%2Fru%2Fworld+%28euronews+-+world+-+ru%29

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари