ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – В Калифорния виното придоби ядрен отенък

29.07.2018

В калифорнийското вино бяха намерени радиоактивни частици от Фукушима.
Качеството на вината от тихоокеанското крайбрежие на Съединените щати беше проверено от група френски учени. По време на тестовете се оказа, че напитките съдържат цезий-137, продукт на ядрена реакция. Учените вярват, че такава следа е оставил радиоактивен облак, който покрива Калифорния след аварията в японската електроцентрала Фукушима през 2011 г.

 

„Следващия път, когато се наслаждавате на виното от Калифорния, затворете очите си и почувствайте тънките, фини нотки на цезий в чашата си“, отбелязват във сарказъм американските медии.

Въпреки това, не може калифорнийското вино да се нарече вредно за здравето. Съдържанието на цезий-137 в напитката се оказва под допустимите стойности.

Вино с радиация се консумира от човечеството от дълго време. Незначителното съдържание на изотопи в продуктите се наблюдава от началото на ядрените изпитания през Студената война. Забележителна бе следата и от аварията в атомната електроцентрала в Чернобил.

Такива съединения в състава му могат дори да бъдат полезни на дилъри и колекционери – веществата помагат за откриването на измамници, казва винният критик Денис Руденко: „Всички радиоактивни частици имат такава характеристики като период на полуразпад.
Ако се установят във виното, радиоактивни изотопи на възраст 40 години, а ви го предлагат като 60-годишно – това е пряко доказателство, че виното – абсолютно менте „.

Подробности на: https://www.kommersant.ru/doc/3700362

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари