ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Росатом“ и южноафриканската NECSA ще строят в ЮАР циклотрон за нуждите на ядрената медицина в региона

29.07.2018

Rusatom Healthcare, интегратор на руската корпорация „Росатом“ в областта на радиационните технологии в медицината, и Корпорацията по атомна енергия на ЮАР (NECSA) подписаха споразумение за сътрудничество при използване на ядрените неенергийни технологии.

 

 

Документът бе парафиран по време на срещата на БРИКС, която се провежда в Йоханесбург от 25 до 27 юли 2018 г. Основните сфери на сътрудничеството включват ядрената медицина и в частност диагностиката и лечението на рак в Африка и на други континенти.

Rusatom Healthcare и NECSA планират изграждане на два иновационни реактори за разтвори на територията на ЮАР, опирайки се на последните постижения в областта на ядрената медицина. Реактори за разтвори са с малки размери и относително евтини. Те са специално разработени за икономически ефективно производство на радионуклиди, които се използват в областта на ядрената медицина. Страните планират и създаване на търговски циклотрон в ЮАР, който е един от най-евтините способи за производство на различни радионуклидни фармацевтични препарати.

Генералният директор на Rusatom Healthcare Денис Чередниченко отбеляза, че и двете страни притежават необходимите знания в областта на ядрената медицина и смятат, че сътрудничеството между тях ще ускори технологичното им развитие в областта на ядрените технологии и ще открие нови пазари. „Ядрената медицина стремително разширява приложението си по целия свят и играе ключова роля при ранната диагностика на рак и други неинфекциозни заболявания“, заяви Чередниченко.

Доктор Калвин Кем, председател на Съвета на директорите на NECSA отбеляза, че Rusatom Healthcare и NECSA планират и създаване на стандартизирани онкологични центрове за лечение на рак както в ЮАР и Русия, така и в страни по целия африкански континент. „Ранната диагностика на рак е много важна за ефективното му лечение, но досега само малка част от населението на Африка е имало достъп до тези жизненоважни технологии. Ще работим в сътрудничество с местните власти, бизнеса и медицинските организации във всяка от страните“, заяви Кем.

„Заедно с нашите опитни южноафрикански партньори смятаме, че ще можем да променим живота на милиони хора към по-добро“, подчерта в заключение Чередниченко.

За справка

 „Росатом“ работи повече от 70 години в областта на ядрените технологии и е световен лидер в сферата на проектиране и строителство на различни ядрени инсталации.

NECSA е световен лидер в областта на ядрената медицина с ежегоден оборот на капитала от 75 милиарда долара. Ежедневно компанията доставя продукция в повече от 60 страни по целия свят.

Източник: http://www.rosatom.ru/journalist/news/ao-rusatom-khelskea-i-necsa-razvivayut-yadernuyu-meditsinu-v-ramkakh-mezhdunarodnogo-sotrudnichestva/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари