ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Росатом“ завърши обосновката за удължаване на срока на работа на Шести енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“ – прессъобщение

25.07.2018

На 25 юли 2018 г. в София се проведе тържествената церемония по подписването на заключителните документи за изпълнените дейности по договора между АЕЦ „Козлодуй“ и консорциума „Русатом Сервис“ – „Концерн Росенергоатом“ – „Риск Инженеринг“ за обосновката на възможността за удължаване на срока на експлоатация на Шести енергоблок до 60 години.

 

 

 

От страна на АЕЦ „Козлодуй“ предавателният протокол бе подписан от изпълнителния директор Иван Андреев, а от страна на „Русатом Сервис“ – от генералния директор Евгений Салков.

В събитието участваха министърът на енергетиката на България Теменужка Петкова, първият заместник генерален директор и директор на Блока за развитие и международен бизнес на руската корпорация „Росатом“ Кирил Комаров, представители на АЕЦ „Козлодуй“, Българския енергиен холдинг, Агенцията по ядрено регулиране и предприятията на „Росатом“, които участват в реализирането на проекта – „Русатом Сервис“, „Концерн Росенергоатом“, ОКБ „ГИДРОПРЕСС“.

Резултатите от проведените в рамките на проекта дейности показаха, че обследваното оборудване, строителните конструкции и системи са в работоспособно състояние и, като се отчита съществуващата система за техническо обслужване и ремонт, могат безопасно да бъдат експлоатирани до 2051 г. при условие, че се провеждат дейностите за управление на ресурсните характеристики и се изпълняват посочените в заключенията препоръки.

„Заедно с партньорите ние извършихме колосална работа. Успешното осъществяване на проекта стана възможно благодарение на изключително отговорния подход към проекта от страна на руските и българските специалисти, културната близост и атмосферата на доверие. Ние си сътрудничим с България в областта на атомната енергетика повече от половин век. Предвид уникалния опит на „Росатом“, ще се радваме да окажем всестранна подкрепа на българските колеги и по други атомни енергийни проекти“, отбеляза Кирил Комаров.

„Запазването на капацитета и развитието на ядрената енергетика при стриктно спазване на международните норми за защита на околната среда и човешкото здраве е основен приоритет за българското правителство. След като през миналата година Пети енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“ получи нов десетгодишен лиценз, днес проектът за удължаване на експлоатационния срок на Шести енергоблок е една от най-важните ни задачи за изпълнение на този приоритет“, заяви министър Теменужка Петкова.

„Ние планираме и по-нататък да развиваме сътрудничеството си за поддържане на експлоатацията на атомната централа, нейната модернизация и техническо обслужване. Освен това трябва да отбележим важността на АЕЦ „Козлодуй“ за развитието на социалната екосистема на общината. Като отговорен партньор „Росатом“ обръща специално внимание на благотворителните програми. Преди година подарихме на града детска площадка, а сега с финансовата подкрепа на „Русатом Сервис“ ще бъде построен съвременен спортен комплекс, който ще бъде достъпен за всички желаещи“, коментира Евгений Салков.

За справка:

Договорът между АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД и консорциума АО „Русатом Сервис“ – АО „Концерн Росенергоатом“ – „Риск Инженеринг“ АД за изпълнение на дейностите за разработване на обосновката за удължаване на срока на експлоатация на Шести енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“ до 60 години бе подписан на 28 януари 2016 г. Срокът за изпълнение на договора е 30 месеца.

АО „Русатом Сервис“ е част от електроенергийното подразделение на руската корпорация „Росатом“. Компанията предоставя пълния спектър от услуги и доставки, необходими за осигуряване на експлоатацията и ремонта на чуждестранни АЕЦ с реактори ВВЕР. Компанията присъства на практика във всички страни с действащи АЕЦ с реактори ВВЕР извън пределите на Русия.

На пазарите в България, Китай, Иран и Армения АО „Русатом Сервис“ има лидерски позиции, като е основен изпълнител на дейностите за удължаване на сроковете на експлоатация, плановите ремонти и модернизиране на оборудването на АЕЦ с реактори ВВЕР. www.rusatomservice.ru

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари