ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Владимир Семашко отговори на въпроса за цената на електроенергията след пускането в експлоатация на Беларуската АЕЦ.

24.07.2018

Вицепремиерът Владимир Семашко заяви в интервю за „Островецка правда“, че дори и за жителите на региона Островец няма да има преференции за цените на електроенергията. Напротив, цената само ще расте.

 

Местният вестник попита служителя – да се очакват ли каквито и да било преференции за жителите на Островецкия район, след като започне експлоатацията на атомната електроцентрала.

„Не. Преференциите са планирани за реалния сектор на икономиката, който е силно претоварен. Например, два автомобилни гиганта – беларуският МАЗ и руският КамАЗ, които работят на едни и същи пазари в Евразия, купуват електроенергията на различни цени: МАЗ плаща 11 цента на киловатчас, а КамАЗ – 4,5 цента. Мисля, че не е необходимо да се обяснява, чиито продукти ще бъдат по-конкурентни на пазара? И това важи не само за тези предприятия.

Втората точка: трябва постепенно да се откажем от кръстосаното субсидиране. В Беларус днес най-ниската тарифа за електроенергия е за населението. На запад населението плаща за електроенергия 2-3 пъти повече от индустриалните предприятия.
Например в Германия около 8.5 цента на KWh се заплаща от промишлените производители, а населението – около 27 цента. И ние имаме обратното: 11,5 цента плаща МАЗ, а частните потребители – около 5 цента. Поради това тарифата за населението постепенно ще се увеличава – разбира се, не само туку-така, а според нарастването на реалните заплати.

Хората трябва да плащат реалната стойност на този киловат час – днес населението плаща около 80% от цената на електроенергията, а за газ – още по-малко: около 43%.

Целта е да се даде възможност да се „раздвижи“, да заработи реалният сектор на икономиката: в този случай и хората ще спечелят „, каза Семашко.

Подробности на: http://belsat.eu/ru/news/vladimir-semashko-otvetil-na-vopros-o-stoimosti-elektroenergii-posle-vvoda-v-ekspluatatsiyu-belaes-tsitata/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари