ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Европейският Съюз има намерение до края на годината да утвърди обема на финансиране на проекта ITER до 2014 година

05.10.2011

ЕС планира до края на тази година да утвърди обема на финансиране от своя страна на проекта за Международен експериментален термоядрен реактор (ITER), който се създава със силите на осем страни, участващи в проекта във френския град Кадараше, е съобщил за РИА Новости източник от Съвета на министрите на Евросъюза.

По неговите думи, от страните на ЕС за ITERпрез 2012-2013 години се очакват около 1,3 милиарда евро. Това ще бъдат бюджетни средства на ЕС.

“Обаче за сега тази сума не е утвърдена. Съвета на министрите и Европарламента ще насрочат през октомври консултации по този въпрос”, казва той.

Според него, през декември, когато ще има работна среща на Съвета на ITER и ЕС би следвало до тогава въпроса с инвестициите от страна на ЕС да бъде “вече повече или по-малко решен”.

“Като цяло, Съвета на министрите разчита, че до края на годината обема на финансирането ще бъде утвърден, за да могат изследванията да продължат”, – казва той.

В създаването на реактора ITER, който ще бъде построен на територията на Франция, участват: ЕС, Швейцария, Китай, Индия, Япония, Южна Корея, Русия и САЩ. Това ще бъде първият голямо-мащабен опит за получаване на електроенергия от термоядрена реакция, като тази ставаща на Слънцето – реакция на сливането на ядрата на водорода, което, в случай на успех, ще даде на човечеството действително неизчерпаем източник на енергия.

Съглашението за създаване на термоядрената установка е било подписано през 2006 година. Европейските страни ще внесат около 50% от обема на финансиране на проекта, а русия ще даде около 10% от общата сума, която ще бъде инвестирана под формата на високотехнологично оборудване.

Първоначалната стойност на проекта беше 5 милиарда евро и срок за завършване 2016 година. Обаче първоначалната сума постепенно нарасна двойно, а първите експерименти се очаква да започнат през 2019 година.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари